petek, 21. november 2014

Vlado Began na Nikodemovih večerih

 
Katoliški študentski center Sinaj je med Nikodemovimi večeri v Mariboru 2014 pod naslovom Človekovo dostojanstvo na javno omizje Krščevanje otrok – prednost ali nasilje? 18. novembra 2014 povabil tudi Vlada Begana kot člana Koalicije za ločitev države in cerkve. Nikjer ni bilo omenjeno, da je Vlado Began tudi pripadnik verske skupnosti Univerzalno življenje, katere stališča je tudi tokrat dosledno izrekal in obračunaval z drugimi verskimi skupnostmi.

Vlado Began je med drugim povedal, da bi ne prihajalo do kleriške pedofilije, če bi otroci ne bili krščeni. Moderator p. Ivan Hočevar DJ, teolog, je pripomnil, da bi potemtakem morali staršem odvzeti otroke, da bi ne prihajalo do pedofilije v družinah. Na to je Vlado Began odgovoril:
"Če vzamemo Slovenijo, kjer je 80% prebivalcev katoliških vernikov, potem je, če gledamo čisto logično, največja verjetnost, da so ti starši, ki so pedofilski pa niso kleriki, člani katoliške Cerkve, vsaj statistično gledano."

Malo pozneje je Vlado Began svoje izjave skušal pojasniti, rekoč:
"Krst dojenčkov je lahko korak do pedofilije. Seveda v toliko in toliko primerih ni, ampak v določenih primerih pa je bilo. To so izkustvena dejstva. Saj to je znano." 

Kljub takim nezaslišanim insinuacijam se je večer sklenil ob spoznanju, "da se seveda da izpeljati miren dialog tudi, ko so gostje na dveh različnih bregovih" (Fani Pečar, Miren dialog kljub izrazito nasprotnim stališčem).

Vlado Began je torej mirno lahko izrekal težke vrednostne sodbe o drugih verskih skupnostih, ne da bi ga kdo vprašal, kateri verski skupnosti sam pripada. Vzdržal se je sicer nekaterih svojih najbolj nezaslišanih insinuacij in klevet, kot je ta, da je treba po cerkvenem nauku pobiti tiste, ki ne poslušajo duhovnikov, ali pa ta, da so cerkveni zločini celo hujši kot Hitlerjevi, Francovi ali Mussolinijevi skupaj, saj si tokratno občinstvo takih izjav gotovo ne bi pustilo servirati. S tem je Vlado Began jasno pokazal, da se dobro zaveda nezaslišanosti svojih insinuacij in klevet.

Javno omizje Krščevanje otrok – prednost ali nasilje? je bilo precedenčni primer, da je neka krščanska ustanova k javnemu pogovoru o verskih vprašanjih povabila pripadnika verske skupnosti Univerzalno življenje (ne da bi ga tako tudi predstavili). S tem so neizogibno dali legitimiteto tudi njegovim dosedanjim insinuacijam in klevetam in še neko referenco za njegovo nastopanje v prihodnosti ter se uvrstili na dolg seznam medijskih objav in javnih dogodkov, na katerih pripadniki verske skupnosti Univerzalno življenje obračunavajo z drugimi verskimi skupnostmi ter svoje tovrstno nastopanje skrivajo za bojda plemenitimi nameni in zvenečimi imeni raznih društev.

Uradno cerkveno stališče do Koalicije za ločitev države in cerkve in verske skupnosti Univerzalno življenje se sicer od leta 2012, ko je bil Vlado Began eden izmed pobudnikov peticije za ločitev Cerkve od države, ni spremenilo:
Tiskovni urad Slovenske škofovske konference pravi, da pobudniki peticije izhajajo "iz krogov verske skupnosti mednarodnih razsežnosti z imenom Univerzalno življenje, ki je znana po svojem militantnem odnosu do Katoliške cerkve". Dodajajo, da podpisov na osnovi "manipulativne kampanje, necelovitega prikaza in neargumentiranih informacij ni bilo težko zbrati". [...]
Stališča koalicije zato ocenjujejo kot "spodbujanje nestrpnosti do Katoliške cerkve, ki je največja dobrodelna, vzgojno-izobraževalna, prostovoljska in kulturnovarstvena zasebna organizacija v Sloveniji".

Ni komentarjev:

Objavite komentar