sobota, 6. februar 2016

Began za inšpekcijo

Časopisa Dnevnik in Večer sta v začektu februarja 2016 objavila pismo bralcev Vlada Begana in Hermana Graberja v imenu Koalicije za ločitev države in Cerkve z naslovom Javni poziv inšpekciji v zvezi z nadzorom nad plačili za maše in pogreb.

V svojem pismu Began in Graber trdita, da je bogoslužje "pridobitna dejavnost":
... ko vernik naroči mašo ali pogreb, mora plačati znesek, ki ga je "priporočila" (določila) Cerkev, saj ima dolžnost gmotno podpirati Cerkev in njene klerike, in to v višini najmanj toliko, kolikor jo priporočijo cerkveni dostojanstveniki. Gre za obveznost in ne prostovoljnost plačila. Očitno gre za vnaprej po višini določeno plačilo za neko versko storitev, ki pa se skriva pod oznako "prostovoljni prispevek". Očitno stoji zadaj pridobitna dejavnost, za katero pa je treba izdajati račune.

Zakon o verski svobodi v 7. členu sicer versko skupnost opredeljuje kot
 ... prostovoljno, nepridobitno združenje fizičnih oseb iste veroizpovedi, ki se ustanovi z namenom javnega in zasebnega izpovedovanja te vere ter ima lastno strukturo, organe in avtonomna interna pravila, lastno bogoslužje ali drugo versko obredje in izpovedovanje vere. 

Began in Graber pa trdita, da je Katoliška Cerkev nekakšno "pridobitno združenje", ki svoje verske storitve zaračunava, čeprav ne izdaja računov. Vlado Began in Herman Graber sta namreč "odkrila", da v Katoliški Cerkvi besede "prostovoljni darovi" v resnici pomenijo "obvezno plačilo" in da je "pridobitna dejavnost" vsako zbiranje prostovoljnih prispevkov, brez katerih neka verska skupnost kot nepridobitno združenje ne more shajati in to svojim članom tudi javno in jasno pove.

Began sicer pripada verski skupnosti Univerzalno življenje, iz okrilja te verske skupnosti izhajajo tudi Koalicija za ločitev države in Cerkve in podobna združenja, dobro znana po svojih insinuacijah in dezinformacijah o drugih verskih skupnosti, kar jim vedno znova omogočajo tudi časopisi, kot sta Dnevnik in Večer.

2 komentarja:

  1. Hvala najverjetneje katoliškemu, mogoče pa tudi masonsko peterokrakarskemu "dušebrižniku" (kar je praktično eno in isto, posebno če pomislimo, da je večina vatikanskih, kurijskih kardinalov tudi prostozidarjev in to ne na najnižjih stopnjah bratovščine) Robertu Jordanu (in sodelavcem) na sistematičnemu zbiranju objav v slovenskem tisku, katerih avtorji črpajo svoj navdih tudi iz Božjih objav po Gabrieli. Osebno avtorju priporočam, da si vsaj prelista poleg preroške besede po Gabrieli tudi Božje objave po Berthi Dudde, Gottliebu Mayerhoferju, Jakobu Lorberju, Emanuelu Swedenborgu, Hildegardi iz Bingna, Meistru Eckhartu (Johannes Eckhart iz Hocheima), Origenu, ... Čeprav so nekateri med naštetimi celo delovali znotraj "krščanskih" cerkva, vsi pa so izhajali iz okolja močno vplivanem s strani katoliške, pravoslavne ali luteranske cerkve, so vsi, ker so izhajali iz spoznane in živete resnice, po logiki stvari nujno bili bolj ali manj kritični do institucionaliziranega "krščanstva".

    Mimogrede, kolikor vem, verska skupnost Univerzalno življenje nima ne duhovščine, ne dogem in ritualov, ne članstva. Na srečanja je vstop prost, svoboden si pri morebitnem spremljanju zadeve, ali pa pri nestrinjanju in odhodu. Tako da je razumljivo, da ljudje, aktivni v združenjih in društvih, katere avtor bloga navaja v svojih objavah, pri svojem odzivanju na aktualne dogodke ne naštevajo vseh miselnih sistemov in njihovih ustvarjalcev, kateri so vplivali in mogoče še vplivajo na to, kar pač počnejo v življenju.

    Tudi za v blogih omenjenih društev in združenj, katera naj bi bila prakristjanska (Univerzalno življenje), kolikor vem, lahko postane član vsakdo, ne glede na svoje siceršnje prepričanje, ki se strinja s statutom društev in združenj. Recimo v Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve (tu situacijo bolje poznam) se lahko včlani kdorkoli, ki poleg svojega strinjanja s statutom društva predloži izpisnico iz svojega morebitnega članstva v kakršnikoli verski skupnosti. Celo katoliško veren posameznik/ca lahko postane član, ne more pa istočasno biti član cerkve, kar je logično glede na področje delovanja društva.

    Glede na način komentiranja v zapisih na tem blogu je vsaj po mojem prepričanju očitno, da je ta blog namenjen manipulaciji in blatenju, ne pa informiranosti.

    Sicer pa, še enkrat zahvala avtorju sistematično in dosledno vodenih zapisov, da nam z njimi prihrani čas, ki bi ga porabili za spremljanje morebitnih pozitivnih in izgrajujočih objav v medijih pri nas.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cenjeni gospod Borislav Kosi, morda res niste član verske skupnosti Univerzalno življenje, vendar že vaše izražanje kaže, da ste ji blizu ali pa ji celo pripadate. V omenjenih društvih in združenjih so morda res odprti do vseh ljudi, ki ne pripadajo nobeni verski skupnosti (razen verski skupnosti Univerzalno življenje), vendar se javno izražena stališča teh društev in združenj (tako kot vaša zgoraj izražena stališča) v celoti ujemajo s stališči verske skupnosti Univerzalno življenje.

      Cenjeni gospod Borislav Kosi, odločiti se boste morali, ali naj jemljemo zares vaše obtožbe o manipulaciji in blatenju, ki jih z ničemer niste podkrepili, ali pa vašo hvaležnost za naše sistematično zbiranje objav v slovenskem tisku. Če naj resno jemljemo to drugo, bomo vaših pohval iskreno veseli.

      Izbriši